fbpx

Ettől rettegnek a járvány után a magyarok: itt a megoldás, egyre többen élnek vele

Nem csak a járvány okozott jelentős károkat idén a magyar lakosság számára, és fenyegette az egészségét. A Pénzcentrum a legnagyobb hazai biztosítótársaságoktól arról értesült, hogy jelentős a viharkárokat elszenvedett háztartások száma, és hiába érezi magát az ember otthonában a legnagyobb biztonságban: a balesetek csaknem fele ott éri az embert. Ez az arány pedig járvány idején csak súlyosbodott. Közúti balesetekből származó káreseményből – ahogy arra számítani lehetett – jóval kevesebb volt, de a betörések, lopások száma is jelentősen csökkent. A járványból mindenki más-más tanulságot, tapasztalatot vont le, ez látszik az alapján is, milyen biztosításokra van most, és lesz a nyáron a legnagyobb kereslet.

A Pénzcentrum kérdéseire nagyobb hazai biztosítótársaságok válaszoltak most azzal kapcsolatban, hogy melyek voltak 2020-ban eddig a leggyakoribb káresemények, amelyek a magyar háztartásokat érték, és lehetett-e eltérést érzékelni az előző évek tapasztalataihoz képest. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mely biztosítások iránt nőtt a kereslet és nőhet meg a nyári időszakban a koronavírusjárvány miatt.

Vihar, beázás, barkácsolás

A biztosítók válaszaiból az derült ki általánosságban, hogy a egyéneket és otthonaikat ért legnagyobb károkat idén a viharos időjárás, illetve önmaguk okozták. Értelemszerűen a közúti balesetekből adódó károk jelentősen csökkentek a korlátozások alatt, viszont az otthoni balesetek, amelyek kertészkedés, barkácsolás, nagytakarítás, stb. közben érhették az embert, gyakrabban fordultak elő. A betörések száma szintén csökkent a járvány alatt, annál több volt a vízkár.

Generali Biztosító 2020 első negyedévében közel fél milliárd forintnyi összeget fordított a közel 13 000 vezetékes vízkárból eredő költségek fedezésére. A víz-, csatorna-, fűtés-, hűtés- és egyéb vezetékek törése vagy dugulása, valamint az ebből fakadó károk továbbra is jelentősek: míg 2017-ben átlagosan több mint 50 000 forintot fizetett ki a biztosító vízkárok kapcsán, 2019-ben már 60 000 forintot meghaladó összegre rúgott a kifizetések átlagösszege. A leggyakoribb károk listáján szerepelnek a viharkárok is.

Az idei első negyedévben például a viharkárok darabszáma kétszerese az előző év azonos időszakához képest. Ehhez az is hozzájárul, hogy idén februárban az erős viharok következtében annyi vihar kárbejelentést kaptunk, mint egy nyári időszakban – ez egyébként annyira ritka, hogy még nem is volt ilyen mennyiségű viharkár az év ezen szakaszában
– mondta el Márta Róbert, a Generali Biztosító értékesítési területért felelős igazgatósági tagja, aki azt is megosztotta lapunkkal, hogy tapasztalatuk szerint a leggyakoribb otthoni balesetek a következők: forrázás, kertészkedés közben bekövetkező balesetek, tetőről való leesés, barkácsolás közben elszenvedett sérülés, elcsúszás, lépcsőn leesés.
Néhány konkrétumot említve: előfordult már flexelés közbeni sérülés, kutyasétáltatás közben szerzett bokaficam, macskaharapás, lábujjtörés a kanapé lábába rúgva vagy éppen olyan súlyos sérülés is előfordulhat, mint medencetörés létráról leesve
-tette hozzá Márta Róbert.

Az Uniqa Biztosító tapasztalatai szerint a lakáskárok tekintetében az időjárás „kegyes” volt hozzánk, hiszen elmaradtak a késő tavaszi meteorológiai károk. Éppen ezért a csőtörés és az üvegkárok most a leginkább jellemzőek, viszont más kártípusokból arányaiban több van, mint általában.

A háztartási balesetek döntő többsége csonttörés (63%). Ennek különböző okai vannak. Elsősorban a gyerekek a leginkább veszélyeztettek. Játék, biciklizés, rollerezés, gördeszkázás stb. miatt elesnek, illetve a lakáson belül szenvednek balesetet (pl. ajtót egymás kezére csapják vagy leejtenek nehéz tárgyakat amivel sérülést okoznak, leesnek az emeleteságyól stb.). A háztartási balesetek aránya általában az összes baleset 40%-a. A maradék 60% az sportolással, közlekedéssel, kerékpár, roller esetleg segédmotorkerékpár használattal függ össze

– mondta el az Vereczki András, az UNIQA Biztosító Kárigazgatója, és azt is ismertette, hogy a a háztartási balesetek oka szezonális:

A legsúlyosabb baleseteket barkácsolás, kertészkedés, fűnyírás, favágás közben szenvedik el az emberek, amit a szerszámok, a flex, a motorfűrész és a fűnyíró okoznak. A következmény lehet csonkolás, lágy rész, szemsérülés vagy csonttörés.

Jellemző a tavaszi, őszi, téli nagytakarítások időszakában a létráról leesés, ami súlyos, akár bénulással járó sérülésekhez is vezethet a biztosító tapsztalatai szerint. „Ugyanígy a gyümölcsszezon időszakában a fáramászás, illetve leesés is egy jellemző baleset, aminek szintén súlyos – akár tragikus – következményei lehetnek. Télen pedig az elcsúszás, elesés miatti ütés, zúzódás és csontsérülés a leginkább gyakori” – mondta el lapunknak a szakember.

A konyhai baleseteket is érdemes még kiemelni. A legjellemzőbbek a késsel, esetleg bárddal történt vágás, csonkolás, idegsérülés, illetve a főzés, sütés közben elszenvedett égés és forrázás miatti sérülések. A tűzhelyen felejtett sütőolaj miatti tűzkárok is gyakoriak. Ez pedig nem csak személyi sérüléses, hanem komoly anyagi károkat is okoznak. Akár a teljes egzisztenciát is veszélyezteti, ha egy család egy tűzkár miatt elveszíti az otthonát

– mondta a szakértő, és azt is ismertette, hogy a maradandó egészségkárok, égési sérülés vagy tragikus halálesetek aránya a balesetbiztosítások esetében 3%.

Scroll to Top

Központi irodánk a mai napon (2023.04.20) áramkiamaradás miatt ZÁRVA TART!

A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy igényeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújthassunk, illetve releváns hirdetéseket jeleníthessünk meg. Tudjon meg többet​