fbpx

Komoly károkat okozott a vihar a térségben

Az elmúlt héten viharkárok adtak munkát az ország tűzoltóinak. Térségünkben is komoly károkat okozott az időjárás.

Dudás Szilvia a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője elmondta: Nyíregyházán, Érpatakon, Tiszavasváriban, Kisar és Fehérgyarmat között, valamint Fábiánháza és Mérk között úttestre dőlt fákat távolítottak el. Tiszalökön egy nagy faág döntött ki betonoszlopot, amely ráesett egy személyautóra, Tyukodnál pedig telefonoszlopot tört ketté és telefonvezetéket szakított le egy fa.

A szélsőséges időjárás komoly károkat okozhat családi és társasházakban, járművekben. Mikor, miért és hogyan fizet a biztosító?

Viharkárnak általában az 54 km/h-nál nagyobb sebességű szél által okozott károkat tekintjük. Ide tartozik az is, ha a vihar által megbontott tetőfedésen keresztül, a viharral együtt járó csapadék miatt beázások is keletkeznek, illetve ha a vihar által ledöntött vagy elsodort tárgyak károkat okoznak.

Felhőszakadásnak azt tekintjük, amikor a rövid időn belül leeső nagy mennyiségű és a talajszinten áramló csapadékvíz elönti az épületeket. Ilyenkor a biztosítók – kevés kivételtől letekintve – megtérítik az épületekben és az ingóságokban keletkező károkat, de a tulajdonosoknak is van tennivalója.

Mindkét esetben a legfontosabb az azonnali kármentés és a további károsodások megelőzése (pl. ideiglenes fóliás tetőfedés, vizek kiszivattyúzása, beömlő víz útjának elzárása), illetve a károk 48 órán belüli bejelentése a biztosítótársaságoknak, akik általában 5 napon belül szemlézik meg a károkat. TILOS azonban a károsodott vagyontárgyakat (pl. az összetört tetőcserepeket, elázott dolgokat) kidobni. Tömeges kárbejelentések esetén az is előfordul, hogy a keletkezett kisebb összegű károkat a biztosító szakemberei meg sem szemlézik, csak telefonon egyeztetnek a károsultakkal a kártérítések (maximum néhány tízezer forintos) összegeiről és azonnal utalják is azokat.

Összességében elmondható, hogy a biztosítók ezekben a „hagyományos” biztosítási káreseményekben jól teljesítenek, és a biztosítással rendelkező lakóingatlanok esetében – az esetek túlnyomó részében – az ügyfelek megelégedésére gyorsan és korrekt módon rendezik a keletkezett károkat.

 

Scroll to Top
Scroll to Top

Központi irodánk a mai napon (2023.04.20) áramkiamaradás miatt ZÁRVA TART!

A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy igényeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújthassunk, illetve releváns hirdetéseket jeleníthessünk meg. Tudjon meg többet​