Információs szám
+36 70 333 1927
Bejelentkezés
 • Céginformáció
 • Székhely
  4535 Nyíribrony, Fő út 192.

 • Levelezési cím
  4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes utca 27.

 • Telefon
  06/70 333-1927

 • Fax
  42/595-304

 • E-mail
  gyemanthaz@gyemanthaz.hu

 • Ügyvezető
  Mészáros Rinaldó

 • Adószám
  11242800-1-15

 • Cégjegyzékszám
  1509061864

Csúcson a biztosítások
Utolsó módosítás: 2016.08.16
Sosem tartottak még a háztartások annyi pénzt életbiztosításokban, mint most félévkor. A vagyonbiztosítási tartalékok is nőnek, ebben a díjemelések is szerepet játszhatnak.
Egyre több pénzt tartanak a háztartások életbiztosításokban. A fél év végére rekordot döntött a biztosítók életbiztosítási tartalékainak mennyisége, és megközelítette az 1800 milliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. A lakosság sosem tartott még annyi pénzt befektetési egységekhez kötött (unit linked) életbiztosításokban, mint most félévkor, a tartalékok 1169 milliárd forintra nőttek. A növekedés mögött részben értékesítési eredmények, részben pedig a vagyonkezelők teljesítménye is állhat. Arról viszont, hogy pontosan mennyivel változott az első fél évben az életbiztosítási szerződések száma, csak szeptember közepén közöl adatot az MNB. 

Az első negyedévben mindenesetre a jegybank adatai szerint 1,918 ezer életbiztosítási szerződés volt Magyarországon, ezek közül 140 ezer volt személyijövedelemadó-kedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítás. A valóságban egyébként ennél valószínűleg több érvényes életbiztosítás volt az országban, és a nyugdíjbiztosítások száma is nagyobb, a jegybank ugyanis nem vette figyelembe a tavaly novemberben fiókteleppé alakult Metlife mutatóit. Az értékesítők viszont arról számolnak be, hogy a biztosítási piacon továbbra is a nyugdíjbiztosítások számítanak a húzóterméknek.


 A nem életbiztosítási tartalékok is szépen gyarapodnak. Július végén ezek volumene 485,8 milliárd forint volt, közel volt a márciusi csúcshoz, ez 3 százalékkal magasabb a tavalyinál. A tartalékok növekedését a díjbevételek emelkedése okozhatta, főleg a gépjármű-biztosításoknál nőhettek a díjak. A különféle alkuszcégek adatai szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások tarifája például az idén 25-30 százalékkal is emelkedhetett. A félévi tartalékszint persze valamivel alacsonyabb a márciusinál, de a vagyonbiztosításoknál ez a fajta szezonalitás megszokott, mivel az éves díjakat sokszor az év első két hónapjában befizetik az ügyfelek, ezért a tartalékok az év vége felé haladva folyamatosan csökkennek.


A biztosítók saját tőkéje 247,8 milliárd forint volt június utolsó napján, több mint 6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A szektor valószínűleg nyereséges volt az első fél évben, hiszen már az első negyedévben is 18,5 milliárd forintnyi adózott profitot termelt. Az ágazat teljes mérlegfőösszege 2620 milliárd forintra hízott, ez is valamivel több a tavaly félévinél.A szektor továbbra is hatalmas állampapír-vásárlónak számít. Június 975 milliárd forintot tartott államkötvényekben, és további 110 milliárd forintot diszkontkincstárjegyekben. A hazai részvények és befektetési alapok iránt is egyre nagyobb a biztosítók bizalma, magyar részvényekben csaknem 60 milliárd, befektetési jegyekben több mint 430 milliárd forintot tartanak. A külföldi eszközök volumenét viszont nem növelték tovább a cégek a portfólió­kon belül, ezekből 523 milliárd forintnyi volt a tartalékaikban. 

(Forrás: Világgazdaság.hu)
Minden jog fenntartva © 2013 Gyémántház Kft.
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2017.07.05