fbpx

Ennyit fizetett ki 3 nagy biztosító koronavírus miatti halálesetekre

Magyarországon a koronavírus-járvány már több mint 30 ezer áldozatot szedett, legtöbben a harmadik hullám idején vesztették életüket a fertőzés következtében. A megnövekedett halálozási rátával összefüggésben a Bank360 elemzői arról kérdezték a biztosítókat, hogy a járvány hogyan érintette az életbiztosítási kifizetéseket.

A biztosítótársaságok többsége már a koronavírus-járvány derekán megerősítette, hogy kifizetik a koronavírus-járvány miatt elhunytak életbiztosítását, emellett több biztosító az ügyfelek számára kedvező intézkedéseket is hozott a járványhelyzettel összefüggésben – több esetben lerövidítették például a várakozási időt.

„A járvány harmadik hullámának lecsengése után arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora összegben szolgáltattak a biztosítók az ügyfeleknek a koronavírussal összefüggésben, haláleseteknél, kórházi napi térítésre, illetve jövedelempótlásra” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

A pénzügyi aggregátoroldal elemzői több életbiztosítónak is elküldték kérdéseiket, érdemben csak az NN-től és az Union Biztosítótól érkeztek válaszok.

Az NN Biztosító az elmúlt időszakban több mint ötszáz ügyfelének szolgáltatott koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó halálesetre. Halálesetre, valamint kórházi napi térítésre mindösszesen több mint 1 milliárd forint értékben szolgáltattak az érintett ügyfeleknek.

“Ebből a számból is látható, milyen sok családot érintett nagyon súlyosan a pandémia. Ilyen nehéz időkben válik igazán láthatóvá, hogy biztosítóként milyen fontos szerepünk lehet a családok pénzügyi stabilitásának megőrzésében” – közölte az NN Biztosító a Bank360 pénzügyi aggregátor oldallal.

A pandémia alatt több mint száz ügyfél esetében teljesítettek kórházi napi térítés szolgáltatást, emellett hozzátették, hogy a járvány hatására egyértelműen érezhető, hogy megnőtt a lakosság körében az igény a különféle egészségügyi szolgáltatások iránt. Ennek megfelelően az NN is azok közé a biztosítók közé tartozott, ahol a járvány elején lerövidítették a kórházi napi térítésre szóló kiegészítő biztosítások esetén a kockázatkizárási időt a SARS-CoV-2 koronavírus okozta megbetegedés esetére.

Az Union Biztosító több mint 90 millió forint összegben nyújtott szolgáltatást koronavírus miatti halálesetek kapcsán, valamivel több mint kétszáz káreseményhez kapcsolódóan.

Kórházi napi térítést körülbelül 4,5 millió forint összegben szolgáltattak, nyolcvan káresemény kapcsán. Jövedelempótlás (keresőképtelenség) esetén pedig 40 millió forint összegben nyújtottak szolgáltatást, közel 550 káreseményhez kapcsolódóan.

Az Aegon egy korábbi sajtóközleményében közölte: 700 millió forintot is meghaladó biztosítási összeget fizetett ki az Aegon Biztosító Magyarországon a Covid miatt az életbiztosításokra és a baleseti konstrukciókra a járvány kezdete óta. Ez nagyságrendileg 1600 kár kifizetését jelenti, amelyből 1003 esetben haláleset miatt térített a biztosító. A kifizetett összeg döntő többségét a Covid miatti halálesetek teszik ki, a fennmaradó összeget kórházi ápolás és a táppénzes állomány után térítették.

Az Aegon életbiztosítások esetén korábban sem volt kizárás a világjárvány. A biztosítók általában 6 hónapos várakozási idővel számoltak, ami azt jelenti, hogy ennyi időnek kell eltelnie a biztosítás megkötése után ahhoz, hogy az életbiztosításuk alapján kifizetésre kerüljön a biztosítási összeg, amennyiben a biztosított meghal. Ezt a várakozási időt a Covid okozta haláleset esetén – meghatározott feltételek mellett – az Aegon lecsökkentette 30 napra.

Még most sem késő biztosítást kötni

A járványhelyzet miatt sokan fordultak a kockázati biztosítások felé, így készülve egy esetleges, a mostanihoz hasonló helyzetre. Aki most áll biztosításkötés előtt, annak is van miből válogatni, ugyanis a biztosítók palettája szélesnek tekinthető ezen a téren.

Az életbiztosítás mellett egyre többen keresik a jövedelempótló biztosítási megoldásokat is – a Bank360 regisztrált ügyfelei számára elérhető csoportos személybiztosítással ez a kettő szolgáltatás akár kombinálható is – vagyis a kockázati életbiztosítás mellé jövedelempótló csomag is köthető, mellyel munkanélküliség vagy tartós betegség miatt fellépő átmeneti anyagi problémákra is fel lehet előre készülni.

Forrás: HVG.hu

Scroll to Top
Scroll to Top

Központi irodánk a mai napon (2023.04.20) áramkiamaradás miatt ZÁRVA TART!

A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy igényeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújthassunk, illetve releváns hirdetéseket jeleníthessünk meg. Tudjon meg többet​