fbpx

Fordulat határátkelésben: így léphet be magyar útlevéllel Ukrajnába!

Gyorsan reagáltak az ukrajnai biztosítók arra, hogy hétfőtől a koronavírus gyógyításának, a hatósági és a megelőző jellegű karanténnal kapcsolatos költségeit fedező utasbiztosítás felmutatásával beengedik a külföldieket, így a magyar állampolgárokat is Ukrajnába. Olyan biztosítási termékeket kezdtek el kínálni, amelyek kimondottan koronavírus okozta COVID-19 megbetegedéssel összefüggésbe hozható kiadások térítésére vonatkoznak, és online is megköthetőek. Mondhatni a szerződés szövegezése a vonatkozó kormányrendelethez lett igazítva.

Amint arról a KISZó Online első kézből tudósított, június 15-től ismét beléphetnek külföldi állampolgárok Ukrajnába. Hétfőtől nem küldi már kéthetes otthoni vagy hatósági karanténba azokat a tünetmentes utasokat, akik abból a 163 úgynevezett zöldzónás országból – közöttük Magyarországról – érkeznek, amelyekben az utóbbi időben alacsony volt az újonnan észlelt koronavírus-fertőzések aránya. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a beutazásnál a zöldzónás országok állampolgárainak, így a magyar állampolgároknak is a koronavírus gyógyításának, a hatósági és a megelőző jellegű karanténnal kapcsolatos költségeit fedező utasbiztosítással kell rendelkezniük. Hétfőn megpróbáltunk utánajárni annak, hogy a magyarországi biztosítóknál lehet-e ilyen biztosítási kötvényt kötni. Kiderült, hogy a többség kizárja a koronavírus fertőzést a szerződéséből. Ugyan vannak biztosítók, amelyeknél kiterjed a koronavírus-fertőzésre is az utasbiztosítás, ám szerződéseikben nem szerepel az ukrán hatóságok által kért COVID-19 megnevezés. Így azzal nem engednek be Ukrajna területére, ezt Olena Tracsuk, a Csapi Határőregység szóvivője is többször megerősítette lapunknak.

A KISZÓ egyik magyarországi olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. – talán az egyetlen magyarországi biztosító – hajlandó az ukrán hatóságok által kért angol nyelvű igazolást csatolni a kötvényéhez, ami tartalmazza, hogy a biztosító fedezi az orvosi ellátást az új koronavírussal (COVID-19) történő megfertőződés esetén.

ukrajna határ átkelés

A KISZó szerkesztője ismét megkereste a szóvivőt, azzal kapcsolatban, hogy az Ukrajnában online módon megkötött, nevezzük COVID-19 biztosítással beléptetik az országba a magyar állampolgárokat. A korábbiakkal ellentétben – amikor még külföldi, esetünkben magyarországi biztosítónál megkötött kötvényhez kötötték a határátlépést– azt válaszolta, hogy nincs jelentősége annak mely országban kötik meg az utasbiztosítást.

„A Csapi Határőregység egyelőre nem kaptunk pontos tájékoztatást azzal kapcsolatban hogyan is kell kinézni, pontosan mit kell tartalmaznia a kötelező jellegű utasbiztosítási szerződésnek. Kizárólag a vonatkozó kormányrendeletre hagyatkoznak a határőrizeti szervek, amely szerint a COVID-19 nevű megbetegedésnek szerepelni kell a kötvényben. Ennek alapján úgy vélem nincs jelentősége annak mely országban adták ki a biztosítást, vagyis Ukrajnában online formában megkötött kötvénnyel is beutazhatnak a magyar állampolgárok, amennyiben azt nyomtatott, vagy digitális formában felmutatják a határátkelőn”

– fogalmazott a szóvivő, aki hozzátette, amennyiben valakinek sikerült külföldön beszereznie ilyen biztosítást nem kell ukrán nyelvre fordíttatnia azt, ugyanis a COVID-19 egyértelműen a koronavírusra utal.

Számos olvasónk fordult hozzánk az elmúlt napokban azzal a kérdéssel, hogy magyar rendszámú autóval beengednek-e Ukrajna területére, a szóvivőtől azt a választ kaptuk, hogy nincs érvényben ilyen jellegű korlátozás, beengedik Ukrajnába a külföldi rendszámú autókat.

Emlékeztetőül: Ukrajnából Magyarországra történő belépéskor a határon változatlanul 14 nap karantén letöltésére kötelezik a magyar állampolgárokat!

Forrás: KISZó.net

 

Az utasbiztosítással kapcsolatos információért és annak megkötéséért keressen minket a megadott elérhetőségeinken vagy személyesen nyitvatartási időben:

Scroll to Top

Központi irodánk a mai napon (2023.04.20) áramkiamaradás miatt ZÁRVA TART!

A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy igényeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújthassunk, illetve releváns hirdetéseket jeleníthessünk meg. Tudjon meg többet​