fbpx

Rákaptak a gazdák az öngondoskodásra

Az uniós csatlakozás óta nem látott összeget, 12 milliárd forintot fizettek ki az idén a gazdák növénybiztosításra. Ebből több mint 7,5 milliárd után vehető igénybe utólagos állami díjtámogatás – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát kaphatják vissza. Tavaly 5,7 milliárd forintnyi ilyen biztosítást kötöttek, az idén azért ugrott meg a volumen, mivel visszatérhettek a támogatható körbe a nagyvállalatok, valamint az állami és önkormányzati szereplők.

A támogatási összeg 3 milliárdról 4 milliárd forintra nőtt, de az FBAMSZ így is 900 millió forintos túligényléssel kalkulál. Emiatt az A típusú biztosítást kötők még a 65 százalékos, a B típust választók viszont 50, a C típust kötők 40 százalékos visszatérítésre lesznek jogosultak. Az A típusú biztosítá­sszántóföldi növényekre, almára, körtére és szőlőre szól, a B jórészt zöldség-gyümölcsre, illetve a legfontosabb szántóföldi kultúrákra köthető, a többire marad a C típusú. „A támogatást igénybe vevők zöme szántóföldi növényekre köt biztosítást, a szőlő- és gyümölcsültetvényeknél a hajlandóság jóval kisebb az elvárhatónál” – mondja Póczik András, az FBAMSZ elnökségi tagja. Az értékesebb kultúráknál a díj magasabb, de a kártérítés is nagyobb. Aki nem köt biztosítást, az az állami kárenyhítési alapból csak a megítélt kártérítés felét kaphatja meg.

Forrás: Villággazdaság

Scroll to Top
Scroll to Top

Központi irodánk a mai napon (2023.04.20) áramkiamaradás miatt ZÁRVA TART!

A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy igényeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújthassunk, illetve releváns hirdetéseket jeleníthessünk meg. Tudjon meg többet​