fbpx

Társasházi vagy lakásbiztosítás?

Lakás/Társasházi biztosítás?
A szomszédom eláztatta a lakásom, de a társasház biztosítója csak a kár egy részét fizeti ki. Minek a drága biztosítás, ha a bajban nem segítenek?
A társasház-biztosítás alapesetben nem jelent teljes körű biztosítási védelmet a lakáson belüli berendezési és használati tárgyakra, értékekre, így előfordulhat, hogy az ezek védelmére hivatott külön lakásbiztosítás hiányában a tényleges kárnak csak egy része térül meg. – Válaszolta Szabó József, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója

A társasház-biztosítás a közös tulajdonú épületrészekben (pl. falak, tető), az épület berendezéseiben és tartozékaiban, esetleg a közös tulajdonú ingóságokban keletkezett károkért fizet. A biztosítás pontos feltételeit – mikor és mennyit fizet a biztosító, mikor mentesül, mit zár ki – minden esetben a biztosítási szerződés és a biztosító üzletszabályzata tartalmazza.

A piaci szereplőknél ugyanakkor lehetőség van a társasház-biztosítás mellé külön díj fejében egyéni lakásbiztosítást vagy a társasházit kiegészítő biztosítást kötni, amellyel gondoskodhatunk saját ingóságaink (pl. bútorok, elektronikai eszközök) védelméről is. Fontos, hogy az ingóságok ne legyenek „alulbiztosítottak”: baj esetén a biztosító kártérítése ne legyen alacsonyabb a vagyontárgyak valós értékénél, és a biztosítási szerződés a valóságnak megfelelő állapotokat rögzítse.

Megoldás lehet esetleg az is, ha a bajt okozó szomszéd rendelkezik saját felelősségbiztosítással (ez az egyéni lakásbiztosítás egyik választott kiegészítője lehet), amely ilyen esetben fedezi a másik lakáson belül általa okozott kárt. Felelősségbiztosítás hiányában közvetlenül a károkozótól lehet követelni – ha nem tudnak megegyezni, legvégső esetben akár bírósági perben is – a keletkezett veszteség megtérítését.

Forrás: Blikk.hu
Scroll to Top
Scroll to Top

Központi irodánk a mai napon (2023.04.20) áramkiamaradás miatt ZÁRVA TART!

A weboldalon sütiket használunk annak érdekében, hogy igényeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújthassunk, illetve releváns hirdetéseket jeleníthessünk meg. Tudjon meg többet​